Sociale Voedseltuin ‘De Kiemhuistuin’
Samen groente oogsten
Naast het Kiemhuis in Frederiksoord, achter Hoeve Koning Willem III, is sinds kort een sociale voedseltuin. Het is een initiatief van de Versnellingshoeve ’t Kiemt, de stichting zich inzet voor het versnellen richting een circulaire economie. Circulaire economie betekent niet alleen een gezonde economie in een gezonde omgeving maar ook gezonde mensen waarbij niemand hoeft achter te blijven.
De Versnellingshoeve begeleidt startende circulaire ondernemingen en initiatieven die vooral gericht zijn op de thema’s Voedsel, Bouw en Reststromen. De Kiemhuistuin past daar perfect bij. Het is een van de stappen die gezet moeten worden richting ‘lokaal voedsel voor iedereen in de gemeente Westerveld en omgeving’.
Het project is opgezet in nauwe samenwerking met De Pluimerije. Samen met een aantal voedseltuinen in omliggende gemeenten is er een beweging op gang gekomen die zich aan het uitbreiden is over heel (Noord) Nederland.
De voedseltuin wordt onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers die begeleid wordt door een professionele tuinder. Ook is er een groeiende groep oogsters actief. Dit zijn mensen met een smallere beurs die op woensdag- of zaterdagochtend zelf, of geholpen door de vrijwilligers, gratis groente kunnen oogsten. De meest gangbare groentes zoals kolen, wortel en knolgewassen, bladgroenten en aardbeien worden verbouwd. Dat wat niet geoogst wordt, gaat naar voedselbanken in Havelte en Steenwijk.
Naast de Versnellingshoeve en De Pluimerije wordt de tuin ondersteund door stichting Veuruut, Biologische winkel Bij Els, Bats uitzendburo, ministerie SZW en gemeente Westerveld.
Aanmelden als vrijwilliger of oogster kan via info@kiemhuistuin.nl.