Zoek
Sluit dit zoekvak.
Dubbel Drents stoofperen

Stoofperenfeest

Wanneer

5 oktober 2024

om 09:00

Al sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw worden de stoofperen van de dokter Larijweg verkocht aan de liefhebbers. Oogsten eerst de gemeentearbeiders de peren, tegenwoordig moet men ze zelf  plukken! Dat kan nadat men een boom per opbod gekocht heeft van de veilingmeester.

Deze begint ’s ochtends om 9 uur ter hoogte van Dokter Larijweg 1 en loopt gedurende de dag de hele dokter Larijweg af ( 7 kilometer!) om alle bomen te veilen. En dat zijn er héél wat! Zo’n 1200 bomen, allemaal hoogstam stoofperen van oude rassen.

Voor kinderen is er een aparte perenveiling. Deze begint om 9.00 uur aan de dokter Larijweg aan de kant van Ruinen (ongeveer bij huisnummer 172). Kinderen leren zo hoe een veiling werkt en mogen zelf bieden op een boompje. En wat is er dan mooier om je zelf gekochte peren ook nog zelf van de boom te plukken?

Ook is er deze dag het Stoofperenfeest langs de Dokter Larijweg; Op een aantal boerenerven zijn kleine markten met vooral landelijke en eigengemaakte producten. Voor kinderen is er een speciaal kindererf, met allerlei leuke activiteiten en spelletjes. Tussen de erven rijdt een “Heen en Peer” huifkarren, waar tegen een geringe vergoeding gebruik van gemaakt kan worden.