Zoek
Sluit dit zoekvak.

Open Imkerijdag Meppel

Wanneer

13 juli 2024

Landelijke Open Imkerijdagen 2024

Op zaterdag 13 en zondag 14 juli 2024 organiseert de NBV samen met lokale NBV-verenigingen en individuele NBV-leden de Landelijke Open Imkerijdagen (LOI). Tijdens de imkerijdagen bezoeken geïnteresseerden van jong tot oud de bijenstand en nemen ze een kijkje in de bijenkast, proeven van lekkerste honing en luisteren naar het wonderlijke verhaal van de honingbij en haar omgeving. Allemaal onder begeleiding van enthousiaste bijenhouders.

Daarnaast is het ook leerzaam voor iedereen want de bijenhouders vertellen graag over het belang van bijen voor onze ecosystemen en voedselvoorziening. Wist je bijvoorbeeld dat de groente- en fruitafdeling slechts voor een derde is gevuld zonder bestuivende insecten?

De wondere wereld van de bij

Ontdek tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen de wondere wereld van de bij en het ambacht van het bijenhouden. Deelnemers aan de Open Imkerijdagen geven zelf invulling aan de dag. Zo leer je bij de ene locatie alles over de omgeving waar de bijen het voedsel halen en doe je bij de andere locatie de bijendans.

Het doel van alle deelnemers is om bezoekers kennis te laten maken met de fascinerende wereld van bijen. Het is fascinerend om te zien hoe imkers met zorg en toewijding werken om de bijen te beschermen en hun welzijn te bevorderen.

Bezoek de imker bij jou in de buurt

Door het hele land openen bijenhouders de deuren. In Meppel ben je van harte welkom tussen 09.30 en 14.00 uur op de Grifteweg 0 (achter de begraafplaats).

Meer dan honing

Denk je aan bijen dan denk je aan honing. De heerlijke goudgele zoetstof voor in de yoghurt, in de thee of gewoon als lekkernij tussendoor. Maar bijen zijn zo veel meer. Het bijenvolk is een complex sociaal systeem met soms wel meer dan 60.000 bijen! Het bijenvolk bestaat voor het grootste gedeelte uit werksters (vrouwtjesbijen). Zij hebben allemaal verschillende taken zoals het verzorgen van de jongen bijtjes, verwerken van nectar tot honing, het maken van bijenraat en wat dacht je van het verdedigen van het volk.

Voor de mens is de bij van economisch onschatbare waarde. De bij zorgt namelijk voor een goede bestuiving van verschillende gewassen. Daarnaast gebruikt de mens ook door de bij geproduceerde producten zoals bijenwas, propolis of Koninginnengelei.